کنتاکتور چیست؟
برای مشاوره رایگان کلیک نمایید
کنتاکتور چگونه کار می کند؟
کاربرد و وظیفه کنتاکتور
-
راه اندازی نرم موتورهای صنعتی:
-
سیستمهای نورپردازی:
-
خودروها:
-
سیستمهای تهویه مطبوع:
کاربردهای دیگر:
- آسانسورها
- بالابرها
- نوار نقاله
- ماشین آلات صنعتی
-
کنتاکتها (تیغهها):
-
کویل (بوبین):
-
محفظه (فریم):
ساختار کنتاکتور به چه صورت است؟
- سیمپیچ یا بوبین
- محفظه یا بدنه
- کنتاکتها
مزایای کنتاکتور
-
کنترل از راه دور:
-
طراحی مدار فرمان اتوماتیک:
-
سرعت بالا در قطع و وصل جریان:
-
کنترل از چندین محل:
-
استهلاک پایین و طول عمر بالا:
-
ایمنی بیشتر:
حتما بخوانید: نصب کنتاکتور
غیر فعال کردن کنتاکتور
انواع جریان های نامی کنتاکتور
- جریان دائمی (Ith2): حداکثر جریانی که میتواند به طور مداوم و بدون ایجاد گرمای غیرمجاز و نیاز به سرویس، از کنتاکتور عبور کند.
- جریان هفتگی (Ith1): حداکثر جریانی که میتواند با قطع و وصل شدن یک بار در هفته، بدون ایجاد تغییر در عملکرد کنتاکتور، از آن عبور کند.
- جریان شیفتی (Ith): حداکثر جریانی که میتواند با قطع و وصل شدن یک بار در هر 8 ساعت (یک شیفت کاری)، بدون ایجاد تغییر در عملکرد کنتاکتور، از آن عبور کند.
- جریان کار نامی (Ie): مبنای اصلی انتخاب کنتاکتور با توجه به نوع و ولتاژ بار است. در صورت عبور دائم جریان، Ie برابر با Ith خواهد بود.
- جریان اتصال کوتاه ضربهای (Is): حداکثر جریان در لحظه اتصال کوتاه که میتواند به کنتاکتور آسیب برساند.
- جریان اتصال کوتاه یک ثانیهای (Ith(Is)): حداکثر جریان قابل تحمل کنتاکتور برای یک ثانیه در هنگام اتصال کوتاه.
تفاوت کنتاکت کمکی و کنتاکت اصلی
همانطور که گفته شد، کنتاکتور از دو نوع کنتاکت اصلی و کنتاکت کمکی تشکیل شده است. از نظر ساختاری، هر دو نوع کنتاکت برای وصل یا قطع از تیغههای فلزی تشکیل شدهاند . کنتاکت اصلی برای قطع و وصل جریان در مدارهای الکتریکی با توان بالا کاربرد دارد اما کنتاکت کمکی وظیفهای کنترلی دارد .
کنتاکت اصلی قادر به تحمل جریانهای بالا است اما کنتاکت کمکی برای جریانهای ضعیفتر طراحی شده است. به طور کلی، کنتاکت اصلی عضله اصلی کنتاکتور است که توانایی قطع و وصل جریانهای قدرتمند را دارد، در حالی که کنتاکت کمکی نقش مغز را ایفا میکند و با ارسال سیگنالها، به کنترل سایر تجهیزات و یا هماهنگی بین کنتاکتورها میپردازد.
تفاوت کنتاکتور AC و DC
AC یا نیروی مغناطیسی متغیر با فرکانس برق، باعث لرزش هسته و ایجاد صدا می شود. در صورتی کهیا DC نیروی مغناطیسی ثابت، لرزش و صدا را به وجود نمی آورد. کنتاکتور AC برای ایجاد شار مغناطیسی ثانویه و ثابت از حلقه اتصال کوتاه استفاده می کند.
در اکثر کشورها، ولتاژ زیر 65 ولت یا ترانسفورماتور جداگانه برای مدار فرمان استفاده می شود. ولتاژ تغذیه بوبین از ۲۴ تا متفاوت است. در اکثر کشورهای صنعتی برای حفاظت بیشتر، تغذیه بوبین کنتاکتور را زیر ولتاژ حفاظت شده ۶۵ ولت انتخاب می کنند و یا برای تغذیه مدار فرمان، از ترانسفورماتور مجزا کننده استفاده می کنند.
تفاوت کنتاکتور و رله
رله و کنتاکتور هر دو از جمله کلیدهای الکترومغناطیسی هستند که کاربردهای مختلفی در برق و صنعت دارند. با وجود عملکرد مشابه، تفاوتهای کلیدی نیز بین آنها وجود دارد. رلهها برای جریانهای کم (معمولاً زیر 15 آمپر) طراحی شدهاند و در مصارف کم توان مانند مدارهای کنترلی و سیگنالدهی کاربرد دارند.
کنتاکتورها مناسب جریانهای بالا (معمولاً بالای 15 آمپر) هستند و برای کنترل موتورها، دستگاههای صنعتی و سایر تجهیزات پرقدرت به کار میروند. رلهها ظرافت بیشتری دارند و در برابر اضافه بار ضعیفتر عمل میکنند. در صورتی که کنتاکتور ها به دلیل ساختار مستحکمتر، در برابر اضافه بار مقاومتر بوده و میتوان از آنها در شرایط سختتر استفاده کرد.
تفاوت کنتاکتور و کلید
برخلاف کلیدها، کنتاکتورها در هنگام خاموش و روشن شدن هیچگونه سایش مکانیکی بین کنتاکت ها ندارند. به همین دلیل عمر مکانیکی آنها به طور قابل توجهی بیشتر است. کنتاکتورها از دستگاه ها در برابر اضافه بار، اتصال کوتاه و افت ولتاژ به طور موثرتری محافظت می کنند.
با استفاده از کنتاکتورها می توان به راحتی مدارهای فرمان اتوماتیک را طراحی و پیاده سازی کرد. کنترل و فرمان از راه دور ماشین آلات با استفاده از کنتاکتورها به مراتب اقتصادی تر و ایمن تر از روش های سنتی است.
کنتاکتورها می توانند قطع و وصل مصرف کننده را از چندین محل مختلف انجام دهند. با این تجهیز می توان طراحی مدار مناسب می توان سرعت قطع و وصل مدار را به طور قابل توجهی افزایش داد. در صورت قطع برق، مدار مصرف کننده نیز قطع می شود و برای راه اندازی مجدد به استارت دستی نیاز دارد. این امر از خطرات ناشی از وصل ناگهانی دستگاه جلوگیری می کند.
معنای علائم روی کنتاکتور
کنتاکتورها را می توان بر اساس وضعیت کنتاکت ها قبل از تحریک به دو دسته تقسیم کرد:
-
کنتاکتور های NO :(Normally Open)
در این نوع کنتاکتورها، مسیر عبور جریان قطع است. پس از تحریک بوبین، کنتاکت ها بسته شده و مسیر عبور جریان را برقرار می کنند. نشانه ی این نوع کنتاکتورها علامت NO است.
-
کنتاکتورهای NC :(Normally Closed)
در این نوع کنتاکتورها، مسیر عبور جریان باز است. پس از تحریک بوبین، کنتاکت ها باز شده و مسیر عبور جریان را قطع می کنند. نشانه ی این نوع کنتاکتورها علامت NC است.
برند های معتبر کنتاکتور
در ولتا کالا، به منظور ارائه تجربهای کامل در زمینه انتخاب و خرید کنتاکتور، تلاش کردیم به دستهبندی دقیق انواع کنتاکتورهای سهفاز، ارائه اطلاعات فنی و ابعادی کامل، مقایسهی برندهای معتبر و لیست قیمت از جمله قیمت کنتاکتور هیوندای و قیمت کنتاکتور اشنایدر بپردازیم. تعدادی از برندهای معتبر تولیدکننده کنتاکتور قدرت خارجی و ایرانی رادر زیر نام میبریم
- کنتاکتور هیوندای
- کنتاکتور اشنایدر
- کنتاکتور زیمنس
- کنتاکتور هیمل
- کنتاکتور پارس فانال
- کنتاکتور ال اس
- کنتاکتور لواتو
- کنتاکتور چینت
جمع بندی
کنتاکتور را میتوان یکی از کلیدیترین قطعات در دنیای برق دانست. این وسیله کاربردی در صنایع مختلف و مکانهای گوناگون، وظیفهای مهم بر عهده دارد. در این مقاله سعی کردیم به طور کامل به بررسی کنتاکتور بپردازیم و به سوال “کنتاکتور چیست؟” پاسخ دهیم. شما میتوانید برای استعلام قیمت و خرید کنتاکتور به فروشگاههای معتبر تجهیزات برق صنعتی از جمله ولتا کالا مراجعه کنید و یا با کارشناسان ما در تماس باشید.